Bio: Apornas planet: (r)Evolution

I tisdagskväll var det dags för bio igen. Jag och en av mina vänner går på bio varannan vecka, jag fick idén från en annan vän som har gått på bio en gång i vecka de senaste åren tillsammans med en av hans vänner. Jag tycker att det är en toppen idé. Det är roligt att ha något att se fram emot och det är roligt att se film. När man dessutom går på bio så här ofta ser man mer än storfilmerna.

Som sagt, i tisdags var det dags igen och denna gången föll valet på Apornas planet: (r)Evolution. Filmen handlar om forskaren Will som försöker hitta ett botemedel mot alzheimer. Han är nära en lösning och presenterar resultatet för styrelsen när den schimpans som visat goda framsteg i testen blir agressiv och bryter sig ut. Schimpansen blir skjuten av en vakt och försöken avbryts. Alla schimpanser beordras att avlivas. När labbassistenten avliar schimpanserna hittar han en unge inne hos den dödade schimpansen. Labbassistenten vägrar att avliva honom och tvingar James att ta med honom hem. Will är inte vidare imponerad men när han kommer hem får han en oväntad överraskning. Ungen är otroligt intelligent och det visar sig att botemedlet som hans mamma fått har gått över till honom och gjort honom intelligent. Will behåller ungen som han döper till Ceasar och studerar honom samtidigt som Ceasar blir en naturlig del av familjen. Will bestämmer sig även för att ge botemedlet till sin pappa som har avancerad alzheimer.

Allt är frid och fröjd, Wills pappa blir friskare och friskare och Ceasar växer och frodas. Will träffar sitt livs kärlek i veterinären Caroline och hon fäster sig också vid Ceasar. Men med tiden blir Wills pappa sämre. Det visar sig att kroppen bryter ner botemedlet och blir resistent mot det. En dag sätter han sig i grannes bil och försöker köra iväg. Grannen blir halvttokig och Caesar ser detta, han försöker rädda Wills pappa och har ingen aning om sin egen styrka. Det slutar med att Ceasar blir omhändertagen och placeras på ett djurhem. Ceasar vantrivs något otroligt och förstår sig inte riktigt på de andra aporna. Samtidigt försöker Will utveckla ett nytt botemedel, ett som inte bryts ner av kroppen.

Will kämpar för att få tillbaka Ceasar samtidigt som han jobbar vidare med sin forskning. Till slut hittar tror han sig ha hittat rätt formel för botemedlet och så får han hämta Ceasar. Men Ceasar har då lyckats skapa sig en tillvaro på djurhemmet med de andra aporna samtidigt som han drömmer om friheten för dem alla. Filmen slutar med att Ceasar och den andra aporna gör uppror på djurhemmet med hjälp av det nya botemedlet.  Ett botemedel som ger aporna högre intelligens men som är farligt för människan. Hur ska det sluta?

Filmen är väldigt välgjord och den är tänkvärd. Det finns vissa saker vi inte ska leka med, naturens gång är en sådan sak. Det blir aldrig bra när människan försöker leka Gud. Samtidigt är film hemskt, den visar hur illa människan behandlar djur. Hur människan tar djuren för givna och exploaterar dem för eget syfte. Jag satt med tårarna i halsen genom större delen av filmen vilket gör mig än mer övertygad om att jag gör rätt som inte äter djur. När jag gick ifrån biografen hade jag en klump i magen men jag är ändå glad att jag sett filmen.

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Annika
  Aug 28, 2011 @ 17:23:03

  det är tuff film som verkligen få en att ifrågasätta t ex djurförsök

  Gilla

  Svara

 2. Joakim
  Aug 28, 2011 @ 18:20:55

  Kul att läsa hur olika man kan se på film samtidigt som man känner likadant 🙂 Jag var glad att det inte var människan som vann i den här filmen

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: