Varför känner sig män hotade?

Jag sitter och tittar på Iron Jawed Angels och blir upprörd. Filmen handlar om kampen för kvinnlig rösträtt i USA på 20-talet. I början av filmen demonstrerar kvinnorna i centralan Washington. Det är en fredlig och trevlig demonstration som går över styr för att ett antal män blir uppretade av demonstrationen. Men varför? Vad är det som är så hotande?

Svaret är självklart att män inte vill tappa kontrollen, att de är rädda för att dela med sig av makten. Men varför vill män leva i ett sån’t samhälle? Hur roligt kan det vara att ständigt kontrollera, att ständigt underkuva och att begränsa? Vilket liv är det… Okej, jag är inte man så jag kommer nog aldrig att förstå.

Det är som en scen i filmen. En senators fru stödjer kampanjen ekonomiskt och det kommer ut i pressen. Mannan i fråga ber sin fru att avsluta sitt medlemskap varpå hon svarar att kampanjen räcknar med hennes pengar och att hon använder sin hushållskassa. Då svarar mannen att numera får hon inga pengar, att hon får handla på kredit i mataffären och att alla räkningar skickas till hans kontor. Men hallå, snacka om en rädd man som inte litar på sin fru och som vill ha fullständig kontroll. Snacka om maktmissbruk och misshandel. Är det verkligen så män vill ha det?

Nej, vi lever på 1920-talet men det finns fortfarande män som vill kontrollera sina fruar. Det finns även människor som vill kontrollera andra människor. Titta på kampen för jämställdhet eller kampen för HBT-rättigheter. Det har gått snart 100 år sen men ändå är vi varken jämställda eller fria. Varför? Frihet borde vara en självklarhet inte ett hot.

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Annika
    Jul 27, 2011 @ 22:18:00

    jag säger det igen vita kristna män sätte reglerna på medeltiden och de vill behålla dessa gränser än idag

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: