Vodou på Etnografiska

Igår såg jag äntligen Vodou utställningenEtnografiska museet. Det är en privat samling på över 220 föremål från Haiti som visas. Utställningen vandrar runt för att samla in pengar till ett museum om vodou på Haiti, tidigare har den visats i Genéve, Berlin, Amsterdam och Göteborg.

Utställningen var uppbygg i ett antal rum och i början visas en del figurer/andar, flaggor och ett altare. Rummet och ljust och öppet, föremålen står i det fria. I nästa rum fanns det magiska föremål och dessa var mer undangömda i montrar och rummet var mörkare. En del av föremålen är gjorda av människo ben och färändringen i stämning och luft är märkbar. Sedan kommer ytterligare ett rum med föremål från ett hemligt sällskap. Även här var det mörkt och det kändes tryckande på något vi. I det sista rummet visades jättelika speglar som används av vodouprästerna när de kommunicerar med andarna. Detta rum var något lättare i stämning men ändå mörkt och lite dystert.

Utställningen var intressant men laddad och jag gick därifrån något omtumlad, det var nästan lustigt att komma ut i solen efteråt. Utställningen pågår till den 21 augusti och har du vägarna förbi är det väl värt ett besök.

Annonser

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Annika
  Jul 18, 2011 @ 12:41:57

  det är verkligen annorlunda mot vad man är van vid

  Gilla

  Svara

 2. JK
  Jul 19, 2011 @ 21:10:08

  Jag älskade dom där speglarna 🙂 vill ha en sån hemma.

  Gilla

  Svara

 3. japetus
  Aug 08, 2011 @ 22:33:04

  Kul att du också skrivit om denna märkliga, intressant och inte helt behagliga utställning. Kanske kan vara av intresse att se vad jag tyckte när jag såg utställningen i februari.
  http://japetus.wordpress.com/2011/02/27/med-papa-legba-och-baron-samedi-pa-etnografiskas-voodooutstallning/

  Jag ska också se Mapplethorpe innan den slutar gå på Fotografiska. Tack för tidigare tips om den utställningen. Allt gott till dig de sista semesterdagarna!

  Gilla

  Svara

  • Sofie
   Aug 08, 2011 @ 22:58:25

   Jag rekommenderar Mappelthorpe varmt men även Coppolas instatallation Circle of life, jag tror absolut att du skulle uppskatta den. Berätta gärna vad du tycker efter att du besökt Fotografiska.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: