DVD: En blomma i afrikas öken

Sherry Hormann har filmatiserat Waris Diries självbiografiska roman En blomma i afrikas öken (Desert flower). Filmen har med samma namn och berättar Waris livshistoria. I början av filmen träffae vi Waris som tidig tonåring i afrikas öken. Hon är bortlovad till en gammal man i äktenskap men Waris bestämmer sig för att fly. Målet är hennes mormor i Mogadishu. Efter en lång vandring genom öknen utan varken mat eller vatten kommer hon fram. Men hon får inte stanna hos sin mormor utan blir iväg skickat till den somaliska ambassadören i London. Där får hon jobba som husa utan varken betalning eller utbildning. Hon lär sig med andra ord inte engelska och hon går aldrig utanför dörren.

Fyra år senare utbryter inbördeskriget i Somalia och ambassadören tvingas återvända till hemlandet, Waris lämnar familjen där och då och ger sig ut på Londons gator. Hon har inga pengar och pratar knappt engelska men hon träffas på en ung kvinna i en butik, en ung kvinna som mot sin vilja hjälper Waris. Med tiden blir dem vänner och Waris får jobb på en hamburgerrestaurang. På restaurangen blir hon upptäckt av fotografen Terence Donovan, men det tar ett tag innan Waris nappar på hans erbjudande. När hon väl gör det öppnar sig en helt ny värld för henne. Hon blir inte bara fotomodell utan världskänd.

Ett antal år senare blir hon än en gång intervjuad av ett modemagasin. Dem vill att hon berättar om dagen som förändrade hennes liv och tror automatisk att det handlar om den dag hon blev upptäckt. Waris förklarar att det inte var dagen som förändrade hennes liv och frågar om journalisten tänker publicera hennes historia oavsett vad. Journalisten tvekar men säger ja. Waris berättar om hur hon blev könsstympad som 3-åring. Det var dagen som förändrade hennes liv och det är det Waris än idag kämpar emot. Genom artikeln fick världen vetskap om något man tidigare inte pratade om. Idag är Waris FN-ambassadör och kämpar emot kvinnlig könsstympning. Hon har även skrivit ytterligare två böcker, Ökenblomman återvänder och Smärtans barn.

Filmen är välgjord och filmteamet har lyckats att göra en upplysande film utan att gotta ner sig i tragedin kring kvinnlig könsstympning eller att kritisera islam. Ja, kvinnlig könsstympning är vanligt bland muslimer i, framförallt, Afrika men det finns inom andra religion, kulturer och traditioner också. Kvinnlig könsstympning har inte sitt fäste inom islam utan inom kulturen och traditionen. Det är ett hemskt ingrepp och jag hoppas att fler kvinnor vågar stå upp och berätta sina historier och att därmed ta avstånd från denna grymhet. Jag hoppas också att fler fäder, bröder och äkta män vågar säga ifrån.

Visst grät jag under filmen, lika mycket som när jag läste hennes böcker men jag är ändå glad att jag gjorde det. För jag tror att information är bästa sättet att motarbeta något på. Det som tydligt kommer fram i filmen är att Waris tror att hon är som alla andra, att alla kvinnor lider när de går på toaletten eller när de har mens. Inte förrens hon träffar sin väninna i London får hon veta hur det är för andra kvinnor, för den stora majoriteten av kvinnor. Waris får vid ett tillfälle i filmen fruktansvärda smärtor och hennes väninna tar henne till akuten. Där får hon träffa en läkare som vill hjälpa henne genoma att öppna upp henne. Tyvärr blir det inte så den gången då en manlig somalisk sköterska väljer att inte översätter vad läkaren säger utan istället ger Waris än mer skamkänslor. Som tur är väljer Waris ändå att komma återvända till kliniken senare och blir då opererad. Hon kan aldrig få tillbaka det som tagits ifrån henne men efter operationen blir det åtminstonone lite lättare.

Som sagt, det är en hemsk film på många sätt men den är även upplysande och gripande.

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Annika
  Jul 16, 2011 @ 10:08:14

  jag tycker du är stark som orkar läsa och se filmer av den har problematiken, i det här fallet stoppar jag gärna huvudet i sanden
  det är enklare att kämpa för hemlösa katter

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: