Aktuella utställningar på Fotografiska

Just nu pågår flera intressanta utställningar på Fotografiska museet. Huvudattraktionen är Robert Mapplethorpe, som jag redan berättat om (läs mer) Sen är det Elanor Coppolas installation, en tolkning av en irländsk gånggrift. Den är gjord utav 500 halmballar och ser väldigt enkel ut men är otroligt känsloladdad och stark. Eleanor vill med denna installation, en nutida gånggrift, hjälpa oss alla att minnas och att fira barn som gått bort. Jag var väldigt nyfiken på henne och blev positivt överraskad även om det var känslosamt att beträda installationen.

En annan positiv överraskning är Jakob Felländers fotografin. Han har rest från Stockholm till New York, Los Angeles, Hong Kong, Bombay, Dubai, Paris och så tillbaka till Stockholm och fotat med ett och samma negativ. Hans intention var att fånga världen med ett negativ. Bilderna är röriga, kaotiska och vackra. De visar städernas olikheter men även likheter. Utställningen var helt klart en höjdare.

I fredags hade Peter Farago och Ingela Klemetz-Farago utställning Northen Women in Chanel premiär. Tanken var att fotografera klassiska Chanel-kreationer på modeller från Norden och Baltikum i norden. Det finns bland annat ett par fotografier från Skogskyrkogården. I bilderna möts det svala nordiska och det klassiskt franska. Fotona är kraftfulla.

Slutligen hade Liu Bolins utställning The Invisible man premiär igår, jag var dock på vernissagen i fredags eftersom jag numera är medlem av Fotografiska Familjen. Detta är Lius första utställning i Skandinavien. Fotona är en protest mot den kinesiska regimens förtryck och på varje bild finns Liu själv men kamouflerad. Det är olika platser i Kina som alla har ett politiskt budskap. Fotona är häftiga och på vissa får man verkligen titta ordentligt för att se Liu själv.

Om du tycker om fotografier och är nyfiken på Fotografiska rekommenderar jag dig verkligen att gå dit just nu. Alla utsätllningarna har något att ge. Dessutom ger dem mersmak. Fotografiska kommer definitivt se mer av min under det kommande året.

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Annika
    Jul 04, 2011 @ 07:55:09

    Felländer var verkligen en överraskning och det är verkligen kul att vara med i Fotografiska familjen och få vara med på ett event som vernissagen med Liu Bolin och träffa honom personligen

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: