Film: Slumdog millionaire

När Slumdog millionaire hade premiär på bio för ett par år sedan var jag inte alls sugen på att se den. Men igår gav jag den en chans, den gick på TV4 klockan nio.

Filmen handlar om Jamal, en tonåring från Mumbais slum. Han får chansen att tävla i Vem vill bli miljonär? och vinner 10 miljoner rupier. Alla frågar sig hur? Programmet bryts innan 20 miljoner rupier frågan och Jamal blir anklagad för fusk och anhållen. Han misshandlad för att berätta hur han fuskar. Jamal är tyst. Till slut bestämmer sig polisen för att lyssan på honom och Jamal berättar sin historia. Det är nämligen så att varje har svar har en parallel till hans liv. Så vi tittare får följa Jamals liv. Vi får träffa hans bror Salim och hans vän Latika. Vi får följa Jamal genom barndomen och tonåren, hur han blir av med sin mamma, hur han blir hemlös, hur han utnyttjas som gatubarn och hur han lyckas fly. Vi får även följa kampen mellan honom och hans bror och hans villkorslösa kärlek till Latika. Allt leder fram till Jamals medverkan i Vem vill bli miljonär?

Det är en gripand berättelse om en liten pojke som kämpar för sitt liv. En berättelse om en pojke som växer upp på gatan tillsammans med sin bror, en bror som förråder honom. Filmen visar en sida av Indien som är tragisk och hemsk men filmen visar också att det går att lämna brottslighet och ett liv på gatan bakom sig.

Tycker jag att det var värt att se filmen?
Både och, visa scener är fruktansvärd och visar på mänsklig grymhet. Andra scener är gulliga och visar på människans godhet. Men filmen genomsyras av fattigdom och tragedi. Den är upplysande men inte upplyftande. Med facit i hand hade jag nog avstått.

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Annika
    Jun 06, 2011 @ 17:46:02

    tur att jag inte såg den

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: