Dam och herrknäppning

När jag stog och strök mina skjortor slog det mig att jag har hört att man kan se skillnad på dam- och herrskjortor eftersom dem knäppt olika. Självklart var jag tvungen att kolla och mycket riktigt. Min blus knäpps åt ett håll och mina skjortor åt ett annat. Men varför? Vad är skillnaden?

Jag har långt många fler herrskjortor än damblusar. Anledningen är att herrskjortor sitter bättre på mig, är bekvämare och många gånger finns det ett bättre utbud. Så, varför knäpps dem olika?

På 118100.se står det:

Varför är det skillnad på herrknäppning och damknäppning?

Varför herrar och damer knäpper sina kläder på olika vis har länge diskuteras, många tror att det beror på att det var lättare för män att knäppa höger över vänster då de ska dra sitt sidovapen, andra tror att det beror på att man inte skulle kika in under varandras kläder o kyrkan. (Källa)

Bra Fråga! står det:
 
Nina, Skjortbutiken La Chemiserie Traditionnelle:
-Den enda förklaring jag har är att när herr skjortor först började komma med hel knäppning ända ner så var det endast societetsmännen som hade sådana skjortor och dem klädde sig sällan själva. Då var det enklare för påklädaren att knäppa knapparna. Sen har det hållt i sig och varför vet jag tyvärr inte.

Niklas, Holmens Herr:
-Det finns många olika åsikter om detta men den vanligaste förklaringen är följande (text tagen från http://www.manolo.se);

Det som vi idag refererar till som damknäppning innebär att knapparna sitter till vänster på plagget och knapphålen till höger, sett ur den som bär plaggets perspektiv. Skillnaden mellan dam- och herrknäppning tros ha sitt ursprung i kyrkans värld.

Under den segregerade medeltiden ansågs mannen, liksom Jesus, vara den som stod närmast Gud och därmed på hans högra sida. Högersidan förknippades med solen, ljuset och “den manliga principen” och detta visualiserades genom att placera knapparna till höger på männens plagg. Den vänstra sidan förknippades istället med natten, månen och det förflutna, varför kvinnorna fick bära sina knappar till vänster. Nu var det inte speciellt vanligt med knappar i kvinnokläder, eftersom dessa ansågs alltför lätta att öppna och knapparna sågs därför som ett manligt attribut under några århundraden medan kvinnorna fick hålla sig till snörning och hyskor.

Så småningom började man även sära på kvinnor och män i kyrkan. Männens sida blev då av “naturliga” skäl den högra, medan kvinnorna fick hålla sig till vänster. Knäppningen fick då ytterligare en funktion; Kvinnorna kunde amma sina barn i kyrkan samtidigt som de kunde skyla sig för den manliga sidan eftersom damknäppningen öppnas åt vänster. (Källa: ne.se)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: