Bok: Leila bortgift mot sin vilja

Idag läste jag ut min senaste bok, Leila bortgift mot sin vilja av Leila. Författarinnan vill inte avslöja sitt full namn med tanke på sin familj, sina vänner och sina grannar. Att erkänna det hon gör i sin bok är för många en skam och hon vill int utsätta dem för det. Jag tycker ändå att det är starkt av Leila att våga skriva och ge ut denna bok. Den är fascinerande, hemsk, intressant och skrämmande. Allt på samma gång.

Boken handlar om Leila, om hennes liv som marockanska i Frankrike. Hon berättar om sin uppväxt, om sin tonårsrevolt och om hur hon blir bortgift vid 21 års ålder. Hon berättar om sina drömmar och om sin kamp. Framförallt ger hon oss läsare en inblick i hur det är att leva i en hederskultur. Hur hon brottas med att vara franskmedborgare men ändå inte ha några rättigheter med tanke på sitt ursprung och sin familj. Hur hedern styr hela hennes liv, hennes familjs liv och hela grannskapets liv. Boken är som sagt både fascinerande och skrämmande. Jag är glad att jag har läst den, det får mig att förstå lite bättre. Det finns trots allt flickor och kvinnor som lever på samma sätt som Leila fast här i Sverige.

Så här skriver Bokus om boken: Franska Leila var 21 år när hennes föräldrar tvingade henne att gifta sig med en femton år äldre man. Äktenskapet blev en mardröm. Först efter många år av misshandel och flera självmordsförsök lät föräldrarna henne slippa ifrån mannen, men inte ifrån äktenskapet eftersom skammen är för stor för familjen. Leila är inte ensam om sitt öde. Bara i Frankrike finns över 70000 unga flickor som lever i tvångsgifte. Tillsammans med Marie-Thérèse Cuny- medförfattare även till Souad – vill hon göra människor medvetna om detta samhällsproblem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: