Eva Brunne – en historisk biskop

Idag eller kanske rättare sagt igår, alltså söndagen den 8 november 2009 vigdes Eva Brunne till Stockholms biskop i Uppsala Domkyrka av ärkebiskop Anders Wejryd. Det är en historisk dag och en historisk händelse. Inte nog med att Eva Brunne är kvinna hon är även lesbisk, hon lever i ett öppet förhållande med sin fru (registrerat partnerskap) och hon har en son. Det är rent ut sagt häftigt. Det är knappt 50 år sen de första kvinnorna prästvigdes, det var Margit Sahlin, Ingrid Persson och Elisabeth Djurle Olander. De vigdes den 10 april 1960. Mer än 30 år senare, den 5 oktober 1997 blev Christina Odenberg Sverige första kvinnliga biskop och idag endast 12 år senare har vi en öppet homosexuell biskop.

För mig är det helt fantastiskt, tänk in dessa 50 år i hela Svenska Kyrkans historia, då har det hänt mycket under kort tid. Det är bara att hoppas att kyrkan öppnar upp sig i fler avseenden. Självklart ska kyrkan inte ändra på sin tro men om tron bygger på kärleksbudskapet ska ALLA inkluderas på ALLA sätt och det innebär homosexuella kvinnor som biskopar och det innebär homosexuella äktenskap. Det innebär så mycket mer än så. Det tycker inte jag att vi troende kristna får glömma bort. Kärleken är det viktigaste.

Läs mer om biskopsvigningen på SvD och om Jubileumet för kvinnliga präster på SvD.

Annonser

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Annika
  Nov 09, 2009 @ 20:35:30

  det är bra att Eva Brunne blivit biskop, nu ska bara få vår första öppet homosexuella manliga biskop också, helst i Göteborg eller Småland

  Gilla

  Svara

 2. Helena
  Nov 10, 2009 @ 07:53:26

  Hej! Klart ja minns dig 🙂
  Tyvärr har jag rätt dålig koll på tjänster i församlingar eftersom jag själv inte kommer va klar på ett par år… Mitt tips är att du kollar i Kyrkans Tidning för där brukar de ha några sidor med annonser.
  Lycka till!
  Love H

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: