Människosyn eller Människobild

Har du någon gång funderat över det där med människosyn eller människobild? Jag har gjort det en hel del, dels för att både människobild och Gudsbild kom upp under sommarkursen och dels för att vi har pratat om det i grundkursen.

Människosyn är ett intressant begrepp, dels som begrepp och dels som vad begreppet innehåller eller innebär. Som begrepp är det själva synen på människan, vad är en människa? Vad består människan av? Var kommer hon ifrån? Den här bilden präglas både av religion/tron och av arvet från miljö och kultur. Religonen sätter sitt prägel genom exempelvis texter så som Bibeln vilken berättar om den kristna synen på människan. Arvet från miljö och kultur är något vi inte ens alltid tänker på, de där förmaningarna mamma och pappa kom med präglar oss faktiskt. De gav oss en grund att stå på, många gånger omedvetet. Men självklart går det att medvetengöra om man sätter sig ner och tänker på det. Sätt sedan ihop detta, sätt det i ett sammanhang och du har din egen människosyn eller människobild.

Är det då nödvändigt att reflektera över den? Jag tror faktiskt inte det, eller det kanske finns en poäng i att vara medveten om att vi alla har vår syn på människan och den påverkar vår syn på livet, världen och så vidare. Men att veta hur den ser ut behöver inte vara nödvändigt. Jag tror att vi ändå omedvetet är medveta om det. Att vi vet hur vi resonerar och vad som vägleder oss. Ibland tror jag snarare att det komplicerar att reflektera över allt, att det för oss människor förvirrade och att det skapar tron att vi ”måste” tänka på ett visst sätt. Å så är det ju inte, i alla fall inte så länge vi inte skadar någon.

Människosynen och människobilden finns alltså där omedvetet och det är inte nödvändigt att göra den medveten, jag tycker i alla fall inte det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: