Prins Eugens Waldemarsudde

Efter att vi mumsat pastasallad ute på Djurgården promenerade vi ut mot Waldemarsudde. Vi kom förbi Prins Eugens Waldemarsudde som har kvällsöppet på torsdagar, då ingen av oss varit där tidigare så gick vi in och tittade. Det kostar 90 kr för vuxna och 70 kr för studenter.

Först tittade vi på tavlorna i det som kallas Galleriet, en del var målat av Prins Eugen själv och en del är verk som antingen tillhör hans personliga samling eller som skänkt till museumet. Det enda jag kände igen var ett par tavlor av Anders Zorn men det fanns ett par riktigt fina verk, speciellt av prinsen. Sen fanns det ett par riktigt gräsliga verk av Eugène Jansson, de föreställde nakna män som idrottade. Dock var männen väldigt urmärglade och så på något sätt sjukliga ut. Jag har iofs förstått att dessa målningar är väldigt typiska för honom.

När vi var klara med Galleriet givk vi vidare in i Slottet, det var väldigt vacker. Jag tycker om att strosa i slott med stora, rymliga rum som har högt i tack. Dessutom fanns det en hel del vackra möbler. På första våningen var det ganska klassiskt slottsmiljö med möbler och konst. På mellanvåningen pågick en utställning i vitt, Vitt vitt vitt. Allt som visades var vitt och där fanns bland annat Drottning Silvias brudklänning, prydnadssaker och en modern installation. På överesta våningen pågick utställningen Två prinsar bakom kameran, det var dels fotografier tagna av Prins Carl Philip och dels fotografier tagna av Prins Eugen. Prins Carl Philip hade fotat uppe i Botaniska Trädgården i Uppsala och fotografierna var fantastiskt vackra. Väl värda ett besök till Waldemarsudde och museumet.

Öppettider: tisdag till söndag 11:00 – 17:00 samt kvällöppet på torsdagar till 20:00

Entré: 90 kr för vuxna, för rabatter se hemsidan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: