Närståendeadoption och Queera Läckage i Ruts bok

Så var det åter Pride House och ett par föreläsningar idag, den första var Närståendeadoption och andra krångligheter och den andra var Butchar och femmes du inte trodde fanns.

Närståendeadoption handlade om hur det går till att adoptera sin partners biologiska barn, det var två par som berättade hur det hade gått till för dem. Först berättade ett lesbiskt par där de hade genomfört anonym spermainsemination i Danmark och sedan berättade ett bögpar som hade använt sig av surrogatmamma. Det var vädligt intressant, framförallt att få höra hur myndighetssverige behandlar dels närståendeadoptioner som tydligen är väldigt ovanligt och dels HBT-frågor. Närståendeadoption är i sig inte komplicerat men det som gör det komplicerat är att myndigheterna inte vet vad det ska göra, vilken blankett som ska fyllas i och så vidare. Dessutom blir det som nämnt mer komplicerat när paret i fråga är homosexuellt då det skapar många andra frågetecken. Frågetecken som egentligen inte hör hemma i själva adoptionsprocessen men som ändå kommer upp. Jag hoppas att det blir ändring på detta, myndighetssverige behöver uppenbarligen utbildas i HBT-frågor. Dessutom behövs det tydligen bättre praxis och rutiner kring närståendeadoption, något som inte bara berör homosexuella.

Butchar och femmes du inte trodde fanns om queera läckage i Ruts bok i Bibeln. Föreläsningen hölls av Bibelforskaren Malin Ekström. Malin började med att kortfattat gå igenom historien i Ruts bok för att sedan dels gå igenom de queera läckage som finns i texten och dels relatera den till andra former av konst så som film, skönlitteratur och måleri. Även denna föreläsning var intressant om än något tung. Den visar tydligt på att beroende på genom vilka glasögon du som läsare läser en text får den olika betydelse. Bibeln är mångtydig och speglar många personers sanning vilket för mig betyder att ALLA är inkluderade i kristendomens kärlek.

Det jag tar med mig från dessa föreläsningar i Sensus och Svenska Kyrkan regi är just detta, kärleksbudet inkluderar ALLA, det spelar ingen roll vilket kön du har, vilken sexuell läggning du har eller varifrån du kommer. Gud, Jesus och den Helige Ande finns för oss ALLA.

Annonser

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Annika
  Jul 30, 2009 @ 21:16:04

  ett budskap som alla borde ta till sig oavsett religion, kultur eller kön

  Gilla

  Svara

 2. Siri
  Jul 30, 2009 @ 21:26:11

  När ett par vill adoptera den enes biologiska barn från en tidigare relation… Då blir jag konfunderad. Varför skulle jag lämna bort mitt barn juridiskt? Kan du svara på varför det i HBT sammanhang har kommit upp såna diskussioner?

  Gilla

  Svara

  • Sofie
   Jul 30, 2009 @ 22:01:25

   Nu har missuppfattat, det är inte barn från en tidigare relation det är deras gemensamma barn genom surrogat eller genom anonym insemination.

   Gilla

   Svara

 3. Siri
  Jul 31, 2009 @ 00:25:02

  Jag har hört diskussioner kring detta som även
  gäller barn som den ene tar med sig in i relationen.

  Gilla

  Svara

  • Sofie
   Jul 31, 2009 @ 10:00:36

   Såna diskussioner försekommer säkerligen men det var inte det jag bloggade om.

   När det gäller barn som den ena tar med sig in i realtionen finns det säkerligen många hetropar som också vill kunna adoptera den andras barn vid tex dödsfall, svår sjukdom, våldtäkt eller att den andra föräldern helt enkelt är frånvarande eller olämplig. Jag ser faktiskt inga problem i det heller.

   Sen är det ju ingen som säger att DU måster ge upp den juridiska rätten till ditt barn, men jag tycker att den möjligheten ska finnas.

   Gilla

   Svara

 4. Charlotte
  Aug 02, 2009 @ 11:57:50

  Det är en mycket fin slutsats du dragit av alla föreläsningarna. Jag önskar att fler människor, oavsett religion, kommer fram till detsamma.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: