Queera Bibelstudier i Högalids församling

Idag var det dags för ytterligare en föreläsning under Stockholm Pride, denna gång i Högalids församling. Temat var Queera Bibelstudier och i programet stod det följande: Läs Bibeln på ett annat sätt. Vad berättar Bibeln om hbtq-personer? Vilka spår kan vi hitta av en annan syn på sexualitet och relationer? Föreläsningen hölls av Niklas Olaison, präst i Svenska Kyrkan. Eller egentligen var det inte en föreläsning utan tanken bakom denna programpunkt var mer att ge ett smakprov på den Bibelstudiegrupp som diskuterat Bibeln ur ett Queerperspektiv under ett antal terminer i Högalidsförsamling. Upplägget blev att vi alla presenterade oss, sen läste vi en text ur Bibeln gemensamt och efter det diskuterade vi den.

Texten vi läste var Domarboken kapitel 19, Våldtäkten av Giva i Benjamin. Det är en på många sätt hemsk berättelse då Giva offras till ett gäng män som våldtar henne om och om igen, natten igenom. Giva dör och blir sedan styckad i tolv delar av sin man. Mannen skickar dessutom ut dessa delar till Israels tolv stammar för någon sorts vedergällning. Det finns starka spår och bevis för hedersrelaterad våld i texten.

Berättelsen visar även tecken på viljan till sexuellet umgänge mellan män då gänget ber att gå mannen för att ligga med honom, men värden vill inte offra mannen utan ber dem att ta hans orörda dotter eller mannens bihustru, Giva.

Det som dock är fascinerande är att textstycket inleds med att Giva lämnar sin man och flyttar tillbaka hem till sin far, hon tar alltså ut skillsmässa. Dock kommer mannen efter henne och ber henne komma tillbaka, vilket hon gör.

Det var runt dessa teman i texten vi diskuterade, sen pratade vi även om en hel del annat. Så som motsägelser i Bibeln och översättnings-och tolkningsproblem av en så gammal text som Bibeln ändå är. Det var ett par intressanta timmar om än något annat än vad jag hade förväntat mig. Jag hade trott att jag skulle gå på en förläsning där jag fick bevis för att Bibeln inte är så hetro som man tror.

Obs! Queera Bibelstudier kommer inte att fortsätta i Högalids församling under hösten, istället går det en kurs vi Södertörns Högskola, Queera Bibelläsningar. Kursen går är på 15 hp och går på halvfart under en termin.

Annonser

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Annika
  Jul 29, 2009 @ 22:52:19

  jag gillade diskussionerna vi hade

  Gilla

  Svara

 2. Siri
  Jul 29, 2009 @ 23:54:31

  Hade det ordnats en dito sammankomst med nån som säger sig hitta Kalle Anka och hans vänner i Bibeln så hade det också gått. Jag blir lite förvånad att ni intelligenta personer låter er manipuleras in i detta.
  Kanske beroende på er starka vilja att hitta tecken för det ni skulle vilja se. Manipuleras är kanske fel ord. Självsuggetion?

  Gilla

  Svara

 3. Joakim
  Jul 30, 2009 @ 09:16:48

  Kära Siri är det inte så att det mesta kan tolkas i bibeln? Eller du råkar veta precis hur allt ska tolkas? För frikyrkor tolkar som dom vill. Och eftersom du inte var där förstår jag inte hur du kan klaga? Självsuggetionen gäller nog dig själv för är det inte så att man känner andra genom sig själv?

  Gilla

  Svara

 4. Trackback: Queera bibelstudier « scalott.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: