Gruppdynamik

På måndagkvällar är jag i kyrkan på En väg till livsmod och tillit, en studiegrupp kring frälsarkransen. Det är en diakon och en församlingsassistent som leder grupp och så är vi tre som går i gruppen. Första gången var vi sju stycken och åldern varierade från 20 till 72 år men av olika anledningar blev vi bara tre kvar och vi är mellan 20 och 30 år. En kille och två tjejer, både ledarna är kvinnliga.

Det intressanta är att se hur gruppen agerar, idag var en av våra ledare inte på plats och istället för henne var det en konstterapeut med. Vi jobbade alltså med bilder idag 🙂 Det märktes dock tydligt att en person var utbytt, gruppen agerade helt annorlunda. Inte till det sämre eller det bättre, bara annorlunda och det fick mig verkligen att fundera över just gruppdynamik. Idag fick jag svart på vitt att hur en grupp är sammansatt verkligen är viktigt och att det verkligen påverkar gruppen. En mycket intressan observation. Ska bli kul att se gruppen nästa vecka när vi är tillbaka till normalläge 🙂

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. joakim
  Maj 11, 2009 @ 23:30:42

  Grupper i andligt arbete är alltid lite svårt. Ofta kan gruppdynamiken hjälpa eller stjälpa det hela.

  Gilla

  Svara

 2. Sofie
  Maj 11, 2009 @ 23:37:44

  Verkligen, jag håller helt med. Det är viktigt att gruppen fungerar, att alla känner sig bekväma och att man vågar dela med sig av sig själv.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: