Om Nyheter

I TV4 Nyhetsmorgon diskuterade programledarna nyheter med Anders Bolling. Anledningen är Bollings nya bok Apokalypsens gosiga mörker i vilken han diskuterar den pessimism som sprids via nyheterna.

Jag har funderat på det här en hel del, speciellt i och med att jag inte längre tittar på nyheterna. Anledningen är att jag oftast bara blir upprörd eller ledsen då det nästan alltid är tragiska och tråkiga nyheter. Självklart måste vi sprida det som händer i världen oavsett om det är något bra eller dåligt. Självklart är det bra att vi får insikt i det som händer i världen. Självklart är det bra att vi idag har större insikt i världen vilket medför att vi fortare kan ingripa vid katastrofer och kriser. Men samtidigt, är nyheterna vinklade? Finns det mer positiva nyheter att sprida? Används nyhetern till att skapa en pessimism hos oss som människor och medborgare. Precis som Bolling påpekar har vi i årtal övertygats om att världen är på väg att gå under, att situationen är värre än vad den är och att misslyckandet är nära. Men så illa är det många gånger inte. Det kanske måste finnas en viss nyansering i nyheterna. Vi som människor måste kanske lära oss att se på världen med andra ögon, att vara mer optimistiska och ha större framtidstro.

Själv tror jag att vi kommer mycket längre om vi försöker vara positiva och levnadsglad, självklart ska vi inte förringa det som händer men vi bör inte heller göra det värre än vad det är.

På Adlibris skriver de följande om boken: Apokalypsens gosiga mörker är en personligt hållen debattbok och en journalistiskt driven uppgörelse med ett svartmålande samhälle där pessimisten alltid hålls högt och optimisten hånas. En på en gång metodisk och filosofisk granskning av hur det var för inte så väldigt länge sedan, hur det faktiskt har blivit och varför vi inte kan ta in den goda utveckling som ägt rum däremellan.

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. Annika
  Mar 30, 2009 @ 13:56:27

  Michel Moore påpekar också detta i sin film bowling columbine att usa bara visar våld, rån, mord, krig och pessimistiska nyhter, och om att domedagen är nära osv
  medans grannlandet canada hade en positivare syn i sina nyheter

  det verkar som om tredje statsmakten tror att deras uppgift är att skrämma ihjäl folk

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: